Rob van Someren gaat viral

Was het vorige week de beurt aan ex 3FM middagjock Frank van der Lende, deze week gaat een (wat ouder) geluidsfragment van Radio 10 middagdeejay Rob van Someren ineens viral. Het is dan ook een grap-op-het-randje, die mensen natuurlijk gretig aan elkaar doorsturen. Hieronder het beroemde fragment, genaamd ‘De Kannibaal’.

Hoe ik dit zo zeker kan zeggen dat deze video viraal gaat? Nou omdat ik hem zeker 20 keer heb binnengekregen als mp4 via whatsapp deze week.

Sinds een jaar of 5 zit ik in meer dan 150 whatsappgroepen en onderhoud ik contact met zo’n 8000 ‘appers’, die me constant voorzien van grappige content die ik weer verder kan verspreiden, via de ‘PK Fun Foon’. Je zou me de eerste ‘social entertainer’ van Nederland kunnen noemen, want ik vind het leuk mensen te vermaken met fun content op de 10 populairste platforms: Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, SoundCloudYouTube, WordPress, iTunes, TuneIn en natuurlijk het meest populaire en snelle sociale medium WhatsApp. Die laatste heb ik trouwens een leuk trucje voor ontdekt, klik hier maar eens: http://what-sapp.nl

Drie opvallende dingen op whatsapp momenteel:

1) Statussen zijn steeds meer in opkomst. Dit zou op den tijd wel eens de tijdlijn kunnen gaan vervangen, zeker nu je er naast foto’s en video’s ook links in kwijt kunt.

2) Steeds meer (oude) radiofragmenten gaan viral. Dit fragment is bijna 10 jaar oud (!). Zorg dus altijd dat je videofragment op youtube of website de juiste logo’s en andere branding bevat. En als je wil dat mensen je video ook op hun Facebook tijdlijn gaan delen, zorg dan (hoe raar het ook klinkt) dat je hele talk ondertiteld is. Mensen klikken vaak hun geluid niet aan als ze doelloos door hun tijdlijn zitten te scrollen. Kans dat ze het liken, delen, langer blijven hangen of verder verspreiden is groter bij ondertiteling!

3) In dit fragment zit op het laatst nog een jingle van ‘Somertijd Zondag’ op Veronica. Wat dus de credits niet aan het huidige station van Rob & Sven geeft (Radio 10). Het is lastig dit te voorkomen natuurlijk, tenzij je als station de regie houdt over hoe je content online gaat. Maar zelfs luisteraars kunnen fragmenten opnemen en online zetten, dus de oplossing hiervoor zou ik je niet durven geven.

Hoe het kan dat dit bijna 10 jaar oude fragment van Rob ineens volop rondgestuurd wordt? Daar kun je bij een viral alleen maar naar gissen, maar feit is wel dat het niet uitmaakt hoe oud het is. Een goede grap is een goede grap en er hoeft maar 1 iemand te zijn die het filmpje met een simpele app van YouTube haalt en rond gaat sturen aan vrienden en je gaat ineens viral met iets. Zo gaan er nog meer oude radiofragmenten rond via whatsapp, ik zal er binnenkort nog meer plaatsen.

De reden dat vaak niet de YouTube link maar het filmpje zelf rondgestuurd wordt is simpel: de databundel die (vooral bij jongeren) snel opraakt als het een youtubelinkje is wat ze gaan kijken onderweg. Dan liever even ergens waar WiFi is de video’s of foto’s binnenhalen en er naar hartelust je vrienden en jezelf mee vermaken.

Jij nog een leuke radioviral tegengekomen? App hem me even! 0630844222

Over viral gaan gesproken. Hieronder een recent gesprek wat ik deed met Jelle Drijver van de FrankWatching podcast, ook over viral gaan door de jaren heen. Let vooral op m’n haar 🙂

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s