RadioCollege #17: Inspiratie

Een mens doet overal inspiratie op. Als radiomaker is het bijna van levensbelang, zeker als je een tijdvak doet waarbij het belangrijk is dat je je luisteraar niet alleen dingen over de muziek vertelt die je draait, maar ook bijpraat over de nieuwste gave tv series, wat er speelt in de wereld en waar je enthousiast over bent.

Je hebt wel eens discjockeys (misschien ben je zelf zo) die als de microfoon uit staat de gaafste verhalen vertellen over wat ze dit weekend hebben meegemaakt, de leukste scenes uit een film navertellen en heel erg grappig uit de hoek komen. Op het moment dat de koptelefoon op gaat en de microfoon aan dan schieten ze in ‘de rol van deejay’ waarbij ze ineens een stuk minder vrij zijn en die leuke anekdotes ver te zoeken zijn. Hoe voorkom je dit? Hoe krijg je jezelf uit de rol van deejay en durf je meer jezelf te zijn?

Het is ook lastig om in je eentje een leuk verhaal te vertellen, zonder een echt menselijk gezicht tegenover je dat begrijpend of geamuseerd kijkt. Op dat moment is de rol van een eventuele producer heel belangrijk, als die naar zijn/haar computerscherm of mobiele telefoon zit te kijken terwijl jij je verhaal probeert te doen, dan kan het brein van de deejay (voor zover dat er is) onbewust een signaal ontvangen ‘dit is helemaal niet interessant wat ik nu zit te vertellen’ waardoor het verhaal waarschijnlijk afgeraffeld wordt en voor de luisteraar ook minder leuk is dan het had kunnen zijn.

not-hearing

Kijk elkaar dan ook aan als je aan het communiceren bent, ook al ben je zelf niet te horen. Dit werkt natuurlijk wederkerig. Jij kijkt je sidekick aan als hij/zij iets zegt en andersom ook. Je helpt het radioprogramma en dus je radiostation er echt mee en de luisteraar al helemaal. Tijdens de ochtendshows van Robert Jensen bij Yorin FM en Adam Curry bij Arrow werd bewust de koptelefoon opgehouden tijdens de muziek, zodat je de leuke verhalen voor on-air bewaarde en niet het kruid al verschoten had terwijl de muziek te horen was.

Qua inspiratie kun je het in alle hoeken en gaten vinden. Ga als deejay, sidekick of producer regelmatig naar films, cabaret, andere steden, leen eens een elektrische fiets van je moeder om te weten hoe dat is, huur eens een cabrio, doe eens een dagje vrijwilligerswerk, neem een proefabonnement op een tijdschrift wat je normaal niet zou lezen. Alles om uit de bekende ‘comfortzone’ te breken. Het zal je verbazen op welke rare plekken je allemaal inspiratie op doet die wellicht wel tot je volgende succesvolle on-air onderdeel gaat leiden.

Reis eens met de trein en spreek wat mensen aan. Wat ook helpt is zelf je luisteraar terugbellen die een vraag of prijs gewonnen heeft, dit niet aan de prijzenafdeling overlaten. Je krijgt directe feedback op dingen die je zelf waarschijnlijk al lang vergeten was, normaal of zelfs saai was gaan vinden. Ga niet alleen maar af op complimenten of kritiek van je directe collega’s, familie of vrienden. Zij luisteren anders naar je omdat ze je persoonlijk kennen en collega’s zijn vaak meer met technische dingen bezig, als een overgang tussen twee platen of die ene gave nieuwe filler die je gebruikte.

Alleen naar feedback van je directe omgeving luisteren heeft ook als nadeel dat je op het laatst alleen nog maar radio zit te maken voor hun. Want ieder mens wil complimentjes. Dus maak je een opmerking die alleen die ene vriend begrijpt die zit te luisteren naar je. Of ga je misschien zelfs meer aandacht besteden aan bijzaken als een jingle of ander stukje vormgeving dan aan dat wat het allerbelangrijkst hoort te zijn: een-op-een contact met je luisteraar. Je doet het voor hun. Richt je dus ook op hun. Zij zijn je grootste inspiratiebron!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s