RadioCollege #9: Eenheidsworst

Veelgehoorde kritiek op radiocoaches wereldwijd: ach die proberen je alleen maar om te vormen tot een discjockey die klinkt als alle andere discjockeys, waardoor er niks meer van jezelf overblijft. Ze zullen er best zijn, coaches a la de Nederlandse voetbalcoach Louis van Gaal die proberen jou als dj of presentator zó te drillen dat je precies klinkt zoals zij het willen.

Maar net als bij voetbalcoaches zijn er natuurlijk ook zat radioconsultants en leraren die proberen het beste in jou naar boven te halen. Radiomaken is een vak. En waarom dan niet naar wat oude rotten in het vak of andere vakmensen luisteren om je vakkennis bij te spijkeren en er je voordeel mee te doen. Net als een goede automonteur het vak leert van een pro en niet alle fouten eerst zelf hoeft te maken.

Hoe raar het ook mag klinken, er zijn echt wel regels en wetten in radioland. Natuurlijk mag je die naast je neerleggen of zelfs breken, maar dan moet je er op z’n minst eerst weet van hebben.

En let op, fouten maken is juist goed. Daar leer je van. Maar radio kent een aantal basics die, mits je ze jezelf eigen maakt, je een voorsprong geven. En zorgen dat je sneller beter wordt. Wie wil dat nou niet, beter worden in wat hij of zij doet? Stageplekken zijn wat dat betreft uiterst nuttig voor jou als jonge radiomaker. Kijk alleen uit dat je niet in de val trapt dat je meteen ergens on-air te horen wil zijn en dat je belangrijkste focus wordt. De kans is groot als je bij een radioprogramma of station stage loopt dat je al gauw gevraagd wordt om een jingle in te spreken, aan te schuiven als sidekick als iemand ziek is en dergelijke. Realiseer je goed dat je daarmee ook té snel kan gaan. Je komt daar om te leren, stel jezelf de vraag ‘is dit iets waar ik nu al meteen veel van leer of is dit iets wat ook mis kan gaan?’.

coach

Uiteindelijk is je programmaleider bij een radiostation jouw voornaamste coach. Die als het goed is positieve feedback geeft, je kansen biedt om jou en je talent verder te ontwikkelen en bij tijd en wijlen bijstuurt als je dreigt te ontsporen, omdat je bijvoorbeeld te veel praat, muziek afkraakt (!), muziek afkapt, luisteraars onjuist bejegent etc.

Vaak hebben programmaleiders bij een radiostation het zó druk met vanalles en nog wat dat ze er zelf niet aan toe komen om periodiek met jou te gaan zitten en een aircheck te beluisteren samen om de nodige positieve feedback te geven. Dat is dan ook de reden dat een radiocoach ingeschakeld wordt om deze belangrijke taak over te nemen.

Het voordeel van zo’n radiocoach is ook dat hij jocks (en stationmanagers!) van diverse stations spreekt, dus zeer op de hoogte is van de diverse stijlen van radiomaken maar ook de laatste geruchten over waar een plekje vrijkomt. Het zou dus helemaal geen gek idee zijn om vóór je landelijke doorbraak, eens contact te zoeken met en je te laten coachen door zo iemand. Ongemerkt zal hij of zij het toch niet kunnen laten om eventueel enthousiasme over jou te droppen bij een potentiële toekomstige werkgever van jou!

Radiocoaches in Nederland zijn oa:
Pierre Papa: http://radiocoach.nl
Wim van Putten: https://www.facebook.com/wim.vanputten.5
Lindo DuVall: https://nl.linkedin.com/in/lindoduvall

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s