RadioCollege #8: Het is WEEKEND!

Een van de mooiste momenten in een (gemiddeld) mensenleven is toch dat moment op vrijdagmiddag als het werk of school gedaan is en het weekend begint. Totale euforie voor veel luisteraars. Veel radiostations en radiodiscjockeys spelen hier handig op in door op vrijdagmiddag net even wat andere, vrolijkere muziek te programmeren en vooral te benadrukken dat dat heerlijke moment van de week is aangebroken.

Zelfde geldt voor de maandag, door 3FM DJ Giel Beelen steevast uitgeroepen tot dramaandag, wanneer die euforie bij veel mensen ver te zoeken is en ze toch vooral balen dat het weekend alweer zo snel voorbij ging.

Toch hoort bij het benoemen van al deze fijne, veelal standaard momenten ook de tegenpool: er zijn mensen die helemaal geen weekend vieren van vrijdag tot en met zondag, maar juist moeten werken op die dagen. Benoem deze dus ook even, al is het maar tussen neus en lippen door, zodat deze groep luisteraars zich ook gehoord voelt en zeker niet buitengesloten van het feestje.

Het weer is natuurlijk nog zo’n verbindende factor waar we allemaal blij van worden als de zon schijnt en balen als het regent. Maar ook hier geldt: niet iedere luisteraar denkt er zo over. Sommigen hoeven maar heel even in de zon te komen en hebben al hoofdpijn, of houden juist van dat bitterzoete sfeertje wat een regenachtige dag met zich meebrengt. Of wat dacht je van mensen met hooikoorts voor wie de pollentijd een hele vervelende is.

pollen

Natuurlijk moet je de afweging maken wat de grootste groep luisteraars ergens van vindt en daar op inspelen, maar het kan geen kwaad om ook meteen even de rest er bij te betrekken. Zelfde geldt voor dat moment dat het Belgisch of Nederlands elftal speelt, niet iedere luisteraar houdt van of kijkt voetbal dus speel daar ook op in, benoem het op z’n minst.

Ook de andere kant op moet je oppassen. Er zijn radiostations die trots vertellen dat je bij hun géén enkele Kersthit hoort met Kerst. Leuk om je stoere imago te benadrukken maar het is eigenlijk anti reclame voor je station. Je geeft luisteraars een reden om jou even een weekje of wat over te slaan en op zoek te gaan naar een station dat wél kerstmuziek uitzendt. Vertel je luisteraar vooral wat hij wél krijgt bij je. Sommige stations lossen het slim op door tijdens de kerstdagen een special te programmeren, zoals een hitlijst of veel liveconcerten.

En wat het weekend betreft, ook als je in het weekend bij een radiostation te horen bent: hou er rekening mee dat veel luisteraars je aan hebben staan tijdens hun werk, in het weekend. Het kan niet eens zo veel kwaad om daar langer bij stil te staan dan bij de mensen die vrij zijn. Diegene die vrij zijn zullen er zich namelijk minder aan storen dan andersom. Waarom geen rubriek als Weekendkracht van de Week, of Zwoeger van de Zaterdag/Zondag. Goede radio is toch vooral de dingen nét iets anders doen dan je concurrent. Laat ze daar maar roepen dat het weekend is en meer niet, jij weet wel beter.

Platgetreden paden zijn er al genoeg. Wees jij die onvoorspelbare radiodeejay die de insteek durft te kiezen waar niet iedereen 123 aan gedacht had. En voordat je het weet rij je in een Ferrari. Of een Volkswagen Polo van de zaak, ook leuk!

2015-Ferrari-Enzo-Luxury-Automotive

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s