RadioCollege #6: Bel me nu!

Het is een van de leukste dingen die je als radiomaker kunt doen: praten met je luisteraar, on-air. Toch kan hier ook een boel mis mee gaan. Je kent ze wel, die telefoongesprekken die niet lopen omdat één van de twee partijen niet goed luistert. Een beetje langs elkaar heen zit te praten. Of waarbij de deejay de teugels niet durft los te laten en de luisteraar amper of niet aan het woord laat.

Een mooi apparaat dat daarvoor uitgevonden is, is de VoxPro. Een stukje software en paneel wat je toestaat om, tijdens de muziek of vooraf aan je radioshow, telefoongesprekken op te nemen en razendsnel te monteren voordat ze on-air gaan.
VoxPro
Het grote voordeel van dit apparaat is dat je je luisteraar veel spontaner te woord kan staan en het niks uitmaakt als je een (open) vraag stelt waar geen antwoord op komt of pas na een lange pauze. Je kunt dit namelijk altijd eruitknippen of zelfs een andere vraag later inspreken zodat het antwoord wat beter klopt.

Is dit dan niet de boel voor de gek houden? Het is maar hoe je het bekijkt. Uiteindelijk telt maar één ding en dat is ‘wat hoort de luisteraar’. Er zijn deejays die er prat op gaan om alle telefoongesprekken live te doen, omdat ze de spanning nodig hebben die dat met zich meebrengt. Het kan misgaan, iemand kan niet opnemen, het voegt iets toe aan de dynamiek van een live radioshow zeggen ze.
VoxPro2Uiteindelijk is de VoxPro uitgevonden om je luisteraar beter tot z’n recht te laten komen. Waarschijnlijk is hij/zij een stuk geruster als ie nog niet doorheeft dat hij live op de radio is dus spontaner en eerder geneigd leuk te reageren. Jij kunt (moet eigenlijk) het zo knippen zodat de luisteraar lekker fris en energiek klinkt. Dat betekent niet alle adempauzes eruitknippen natuurlijk, want dan klinkt het wel héél onnatuurlijk.

Doe je het telefoongesprek wel live, stel dan open vragen, waar iemand niet alleen ja of nee op kan antwoorden. Ga een luisteraar niet bekritiseren on-air, als hij of zij niet reageert op de manier zoals jij zou willen, bijvoorbeeld bij het ontvangen van een prijs.

Vergeet niet dat de rest van de luisteraars JOU beoordeelt aan de hand van hoe je met iemand van HUN omgaat. Wees dus vriendelijk, maar niet slijmerig. Wees eerlijk maar niet kritisch. En vooral: heb LOL met je luisteraars on-air!

telemarketeers

Overigens is de titel van dit college niet voor niets ‘Bel me nu!’. Vaak klinken jocks alsof ze hun luisteraar een soort van proberen te dresseren en commanderen. Geef liever een luisteraar een goede reden om je nu te bellen, door een prikkelend onderwerp te kiezen of een (niet al te suffe) quiz met ze te spelen. Radiomakers zijn geneigd hun succes on-air af te meten aan het aantal appjes, smsjes en telefoontjes wat er binnenkomt tijdens de show. Dat zegt niks over hoeveel mensen naar je luisteren. Wel over hoe effectief je aan het communiceren bent.

‘Je mag me nu bellen’ is er nog zo eentje. Oh ja, mag dat van jou? Fijn zeg. Er is over telefoongesprekken voeren nog veel meer te vertellen, dus dit onderwerp zal zeker nog eens aan bod komen. Voor nu onthou: luisteraars zijn jou niks verplicht. Als ze dan toch de moeite nemen om in contact met je te komen, behandel ze met respect, off-air en on-air. Het zijn je klanten! En je kunt ze met een loze belofte of een nare toon kwijtraken voor de rest van je carriëre. Denk maar eens terug aan die keer dat jij naar behandeld werd bij een helpdesk.

Vertel ook je producer iedere luisteraar, hoe raar hij ook klinkt, met respect te behandelen. ‘Daar heb je weer zo’n mafkees die denkt dat ie nu kan bellen om een plaat aan te vragen!’ is een tekst die je NOOIT moet willen horen uit de mond van iemand die bij je radiostation werkt, ook niet als de microfoons dicht staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s