RadioCollege #3: Waarheid

Een ontvangen vraag via @radiotip: moet alles 100% waar zijn wat ik op de radio vertel?

Dat ligt natuurlijk helemaal aan wat je rol is in een radioprogramma. Ben je de gezellige grappenverteller, dan maakt het niks uit of je een verhaal uit je duim zuigt of aandikt. Denk maar aan de beste cabaretiers van Vlaanderen en Nederland, die staan daar op het podium maar met één doel: jou een leuke avond bezorgen. Zolang er een kern van waarheid zit in wat je vertelt en het past bij hoe de luisteraar jou al kent, dan kun je het gerust extra smeuïg maken door wat dingen te overdrijven. Je zit tenslotte in de entertainment business.

Anders is het natuurlijk als je een ‘stem van autoriteit’ bent, bijvoorbeeld een nieuwslezer. Dan hoort betrouwbaarheid het belangrijkste te zijn en moet de luisteraar er op kunnen vertrouwen dat wat je vertelt niet verzonnen is of spannender gemaakt dan het was.

Je kunt natuurlijk op zoveel manieren tot humor komen, je kunt bijvoorbeeld de dag nadat de zomer- of wintertijd in is gegaan in je ochtendshow expres steeds de verkeerde tijd zeggen. Je zult er verbaasd over zijn hoeveel mensen je bellen of appen om je te corrigeren. Je weet dat je liegt, maar het dient een doel. Zelfde geldt voor de artiesteninfo die je geeft. Zeker als je een sidekick naast je hebt zitten die je kan tegenspreken kun je ieder feitje verkopen onder de noemer ‘gerucht’.

beyonce-driving

‘Ik hoorde laatst dat Beyoncé absoluut niet kan fileparkeren..’

Wat maakt het uit of het wel of niet waar is, kans is groot dat je luisteraar in zijn/haar hoofd Beyoncé achter een stuur ziet zitten hannesen om haar auto tussen 2 andere auto’s te krijgen. Of moet denken aan zijn eigen vrouw (of man!) die het ook niet kan. Allemaal leuk want je zet met wat je op de radio vertelt iets in beweging bij je luisteraar. Je tovert als het ware een foto als hierboven tevoorschijn. Hoe cool is dat?

Hou één ding goed voor ogen (of knoop het in je oren): je luisteraar heeft al genoeg serieuze zaken aan zijn/haar hoofd. Een baan. Een huishouden. Rekeningen. Kinderen. Verplichtingen. Wees jij nou dat stukje ontspanning wat het leven nét wat minder serieus neemt en dus ook laat lijken voor je luisteraar. Denk maar eens terug aan je favoriete leraar die je vroeger op de lagere of middelbare school had. Of je beste vriend destijds. Waarschijnlijk was het de man of vrouw, jongen of meisje die je aan het lachen maakte en zichzelf en de wereld niet te serieus nam. Kans is groot dat je van zo’n leraar (of vriend) nog het meeste hebt opgestoken en je een goed gevoel krijgt als je aan hem of haar terugdenkt. Probeer zo’n plekje te veroveren bij je luisteraar en je zit gebakken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s